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In 2015, the Chinese Ministry of Finance put into effect Interim Provisions on 
Auditing Operations Conducted by Accounting Firms Concerning the Overseas Listing 
of Domestic Chinese Companies (the “MOF Rule”).  The MOF Rule includes provisions 
related to the conduct of auditors based outside of Mainland China that perform audit
work in Mainland China.

The Public Company Accounting Oversight Board (“PCAOB” or “Board”) has 
received questions from registered public accounting firms about the application of 
certain PCAOB requirements when a PCAOB-registered firm based outside of Mainland
China (in the Q&A below, “the Firm”) provides audit services in Mainland China that the
Firm understands to be subject to those MOF Rule provisions.  PCAOB staff has
prepared the following answers to questions that have arisen or may arise in this 
context.  These staff answers do not constitute Board rules, nor have they been
approved by the Board.

Q1.  Does the MOF Rule have any effect on the Firm’s obligations to provide its audit 
documentation and other information to the PCAOB in PCAOB inspections and 
investigations?

A1.  No, the MOF Rule has no effect on those obligations.  If the PCAOB makes a 
demand on the Firm for its work papers or other information in an inspection or 
investigation, the PCAOB will expect the Firm to ensure that the materials are
completely and unconditionally produced to the PCAOB by the PCAOB-
prescribed deadline.  (Whether the Firm also discloses the demand to foreign 
authorities is up to the Firm.)

The Board has stated that non-U.S. legal obstacles do not create an exception to 
a registered firm’s obligation to provide documents and other information to the 
Board, and they are not a defense to Board disciplinary action for 
noncooperation, including potentially revocation of a firm’s PCAOB registration.
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See PCAOB Release No. 2009-003 (June 25, 2009) at 14 (“[A] registered firm’s 
failure or refusal to provide requested information is a violation of Rule 4006” and 
“the Board does not view non-U.S. legal restrictions or the sovereignty concerns 
of local authorities as a sufficient defense in a Board disciplinary proceeding
instituted under Section 105(c) of the Sarbanes-Oxley Act (“the Act”) for failing or
refusing to provide information requested in an inspection.”).  The Securities and
Exchange Commission (“Commission”) has affirmed that finding a violation of 
Rule 4006 does not depend on establishing a particular state of mind and that
“impossibility” is not a defense. See Gately & Associates, Exchange Act Release
No. 62656 at 12-13 (August 5, 2010).  In addition, the Board has revoked a firm’s
registration because of the firm’s refusal, based on asserted MOF restrictions
predating the MOF Rule, to provide information in a PCAOB investigation.  See
PKF [Hong Kong], PCAOB Release No. 105-2016-001 (January 12, 2016).

A firm should not anticipate any form of relief from the obligation to comply with 
any PCAOB demand for documents or other information, whatever the 
circumstances.  Firms should bear this in mind when considering accepting or 
continuing engagements.

Q2.   If the Firm carries out an audit in cooperation with a non-U.S. accounting firm (“the 
Participating Non-U.S. Auditor”), must the Participating Non-U.S. Auditor be registered 
with the PCAOB?

A2.  It depends. Whether the Participating Non-U.S. Auditor must be registered 
with the PCAOB depends on the role that the Participating Non-U.S. Auditor plays 
in the audit.  For the Participating Non-U.S. Auditor to play a role that meets or
exceeds the “substantial role” threshold defined in PCAOB Rule 1001(p)(ii), the
Act and PCAOB rules require that the Participating Non-U.S. Auditor be registered 
with the PCAOB.

Q3.   In carrying out an audit, what PCAOB auditing standards govern the Firm’s 
conduct with respect to the role of the Participating Non-U.S. Auditor?

A3.  PCAOB rules and standards allow for the possibility of conducting an audit 
with the participation of another accounting firm. Depending on the nature of the
other firm’s participation, the situation would be governed either by PCAOB 
Auditing Standard (“AS”) 1201 [previously AS No. 10], Supervision of the Audit 
Engagement, or AS 1205 [previously AU sec. 543], Part of the Audit Performed by 
Other Independent Auditors.
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In all circumstances, the Firm should be mindful of compliance with other 
applicable PCAOB auditing standards (including AS 1215, Audit Documentation, 
among others) and independence requirements, including with respect to the 
independence of the Participating Non-U.S. Auditor.

More detailed guidance on these points can be found in PCAOB Staff Audit 
Practice Alert No. 6, Auditor Considerations Regarding Using the Work of Other 
Auditors and Engaging Assistants from Outside the Firm (July 12, 2010) (available 
at pcaobus.org/Standards/QandA/2010-07-12_APA_6.pdf).

Q4.  Would the retention of the Firm’s audit documentation by the Participating Non- 
U.S. Auditor satisfy the Firm’s audit documentation retention obligation under PCAOB 
standards?

A4. No.  AS 1215 [previously AS No. 3], Audit Documentation, provides that “[t]he 
auditor must retain audit documentation for seven years” from the report release 
date (paragraph 14). To satisfy this requirement, documentation 
supporting the work performed by the office issuing the auditor’s report must be 
retained by that office of the Firm; it is not sufficient for the documentation to be 
merely accessible to that office.  This also applies to the documentation specified 
in paragraph 19 of AS 1215 that the issuing office of the Firm must obtain, review, 
and retain concerning the work performed by auditors from other than the issuing 
office.

Other documentation – i.e., documentation that supports the work performed by 
other offices of the Firm or by other firms and that is not specified in paragraph 19 
of AS 1215 – must be retained by or be accessible to the issuing office 
(paragraph 18).

The Firm must also comply with the retention requirements set out in Rule 2-06 of 
Commission Regulation S-X, 17 C.F.R. § 210.2-06.

Q5.  Does the Firm have any other reporting or document production obligations arising 
from the participation of the Participating non-U.S. Auditor in the audit?

A5.  Yes.  As explained below, the participation of any other firm, whether U.S. or 
non-U.S., gives rise to reporting obligations.  In addition, the participation of a 
non-U.S. firm in the audit gives rise to statutory obligations under the federal 
securities laws concerning the production of documents to the Board and the
Commission.

https://pcaobus.org/Standards/QandA/2010-07-12_APA_6.pdf
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Reporting Obligations

PCAOB Rule 3211 requires firms that issue audit reports for issuers to disclose 
certain information about the audit in a filing on PCAOB Form AP.  Among other
things, for audit reports issued on or after June 30, 2017, a firm must disclose on
Form AP whether any other accounting firm participated in the audit.  With respect 
to any such other accounting firm with which the firm has not divided responsibility 
(within the meaning of that concept in AS 1205), the firm must also affirm on Form 
AP that it is responsible for the audits or audit procedures performed by the other 
accounting firm and that it supervised or performed procedures to assume 
responsibility for the other firm’s work in accordance with PCAOB standards.  If 
the hours attributable to the work of another accounting firm with which the firm 
has not divided responsibility total 5 percent or more of the total audit hours, the 
firm must also identify the other firm on Form AP and report the percentage of the 
total audit hours that was attributable to the other accounting firm’s work.

Document Production Obligations

A registered public accounting firm is also subject to certain obligations under the 
Act when it relies to any extent on the work of a non-U.S. public accounting firm 
(including an unregistered firm) in issuing an audit report, performing audit work,
or conducting an interim review.  In those circumstances, section 106(b)(2) of the
Act, as amended by the Dodd-Frank Act requires the registered firm –

•  to produce, in response to any request by the Board or the Commission,
the non-U.S. firm’s work papers and all other documents related to any such 
work, and

•  to secure – as a condition of being able to rely on the non-U.S. firm’s work
– the non-U.S. firm’s agreement to such production by the firm.

Separately, section 106(b)(1) of the Act also imposes certain obligations on a non- 
U.S. firm (including an unregistered firm) that performs material services upon 
which a registered public accounting firm relies in the conduct of an audit or
interim review.  Section 106(b)(1) requires any such non-U.S. firm to produce its
work papers and related documents to the Board or the Commission upon
request, and it subjects any such firm to the jurisdiction of the courts of the United
States for purposes of enforcement of any such request. Section 106(d) also 
requires such non-U.S. firms to designate an agent in the U.S. to accept service
of process.


