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Summary: Staff questions and answers set forth the staff's opinions on issues related 

to the implementation of the standards of the Public Company Accounting 
Oversight Board ("PCAOB" or "Board"). The staff publishes questions and 
answers to help auditors implement, and the Board's staff administer, the 
Board's standards. The statements contained in the staff questions and 
answers are not rules of the Board, nor have they been approved by the 
Board. 

The following staff questions and answers related to ethics and independence rules 
concerning independence, tax services, and contingent fees were prepared by the 
Office of the Chief Auditor. Questions should be directed to Bella Rivshin, Associate 
Chief Auditor (202/207-9180; rivshinb@pcaobus.org) or Greg Scates, Associate Chief 
Auditor (202/207-9114; scatesg@pcaobus.org). 

* * * 
 
Rule 3522. Tax Transactions 

Q1. Does Rule 3522(a), Confidential Transactions, apply when conditions of 
confidentiality are imposed by tax advisors who are not employed by or affiliated with 
the registered public accounting firm?  

A1. Yes. Under Rule 3522(a), a registered public accounting firm is not 
independent of its audit client if the firm, or any affiliate of the firm, during the 
audit and professional engagement period, provides any non-audit service to the 
client related to marketing, planning, or opining in favor of the tax treatment of a 
confidential transaction. Under Rule 3501(c)(i)(1), a confidential transaction is a 
transaction that is offered to a taxpayer under conditions of confidentiality and for 
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which the taxpayer has paid an advisor a fee. As stated in the Board's adopting 
release, PCAOB Release 2004-015 (July 26, 2005), "Rule 3501(c) defines 
confidential transactions in terms of confidentiality restrictions imposed by tax 
advisors generally, not specifically auditors." Therefore, Rule 3522(a) applies not 
only when conditions of confidentiality have been imposed by a tax advisor that is 
employed by or affiliated with the registered public accounting firm, but also when 
conditions of confidentiality have been imposed by any tax advisor, including one 
that has no relationship with the registered public accounting firm.  

Q2. For purposes of Rule 3522(a), Confidential Transactions, can a registered public 
accounting firm, when marketing, planning, or opining in favor of the tax treatment of a 
transaction, rely on representations from its audit client that another tax advisor did not 
impose conditions of confidentiality in connection with the specific tax transaction? 

A2. Yes. In determining if any tax advisor imposed conditions of confidentiality 
in connection with a specific tax transaction, the registered public accounting firm 
may rely on representations from its audit client, provided that the firm does not 
know, or have reason to know, that those representations are incorrect or 
incomplete.  

Q3. In planning a tax transaction, may a registered public accounting firm advise an 
audit client on the tax consequences of alternative ways of structuring the transaction? 

A3. Yes, as long as the auditor does not recommend an alternative tax 
transaction structure: (1) that is not more likely than not to be allowable under 
applicable tax laws, and (2) a significant purpose of which is tax avoidance. Rule 
3522(b) provides that a registered public accounting firm is not independent of 
the audit client if the firm, or any affiliate of the firm, provides an audit client any 
non-audit service related to marketing, planning, or opining in favor of the tax 
treatment of a transaction that was initially recommended by the firm and a 
significant purpose of which is tax avoidance, unless the proposed tax treatment 
is at least more likely than not to be allowable under applicable tax laws. In 
planning a tax transaction for an audit client that is permitted under Rule 3522(b), 
the firm may need or want to inform the client about the tax consequences of 
alternative tax transaction structures, some of which may not be more likely than 
not to be allowable and have a significant purpose of tax avoidance. As long as 
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the firm does not recommend that the audit client engage in such a transaction, 
the firm will not violate Rule 3522(b).  

Q4. How is a registered public accounting firm's independence affected by the 
Internal Revenue Service's ("IRS") subsequent listing of a transaction that the firm 
marketed, planned, or opined in favor of, as described in Rule 3522(b), Aggressive Tax 
Position Transactions? 

A4. The listing by the IRS of a transaction after the firm marketed, planned, or 
opined in favor of the tax treatment of the transaction would not retroactively 
affect the firm's independence. Whether the firm was independent when it 
planned, marketed, or opined in favor of the transaction would instead depend on 
the facts available at that time. An analysis under Rule 3522 would consider, 
among other things, whether the tax treatment of the transaction was, at the 
relevant time, at least more likely than not to be allowable under applicable tax 
laws, including whether the transaction was itself listed or substantially similar to 
a listed transaction. 

After a transaction marketed, planned or opined on by the firm becomes listed, 
however, the firm's independence may, depending on the circumstances, 
become impaired. For example, even if a firm was independent at the time the 
tax transaction was executed, because it reasonably and correctly concluded the 
transaction was not the same as, or substantially similar to, a listed transaction, 
once a transaction is actually listed (or a substantially similar transaction 
becomes listed), the firm that participated in the transaction may find its 
independence impaired. In this situation, a mutuality of interest could be created 
by the fact that once a transaction is listed, the firm or client, or both, may be 
required to defend the tax treatment of the transaction and, in some cases, pay 
penalties. When a tax transaction in which the firm participated is subsequently 
listed (or is substantially similar to a transaction that is subsequently listed) by the 
IRS, the firm should evaluate the potential effect on its independence and 
discuss it, as appropriate, with the audit client's audit committee. 
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Rule 3523. Tax Services for Persons in Financial Reporting Oversight Roles 

Q5. Rule 3523 restricts the provision of tax services to a person in a Financial 
Reporting Oversight Role ("FROR") at an audit client or an immediate family member of 
such person. FROR is defined under both SEC and PCAOB rules as a role in which a 
person is in a position to or does exercise influence over the contents of the financial 
statements or anyone who prepares them. For purposes of Rule 3523, must the auditor 
evaluate whether persons are in a FROR at any entities other than the one being 
audited? 

A5. Yes. Auditors must evaluate whether a person is in a FROR at an "audit 
client." Because Rule 3501(a)(iv) defines "audit client" to include "any affiliates of 
the audit client," a person in a financial reporting oversight role at an affiliate of 
the audit client (and that person's immediate family members) are covered by 
Rule 3523, subject to two important exceptions. First, a firm's independence is 
not impaired under Rule 3523 if it provides tax services to a person who is in a 
financial reporting oversight role at the audit client (or an immediate family 
member of such a person) only because of the person's relationship to an affiliate 
whose financial statements are not material to the consolidated financial 
statements of the entity being audited. See Rule 3523(b)(1). Second, a firm's 
independence is not impaired under the rule if it provides tax services to a person 
who is in a financial reporting oversight role at the audit client (or an immediate 
family member of such a person) only because of the person's relationship to an 
affiliate whose financial statements are audited by an auditor other than the firm. 
See Rule 3523(b)(2). 

Q6. What types of situations does the term "other change in employment event" in 
Rule 3523(c) encompass? 

A6. Rule 3523(c) provides a time-limited exception to Rule 3523's restrictions 
on the provision of tax services to persons in financial reporting oversight roles at 
an audit client and certain of its affiliates. The exception applies when, among 
other things, a person becomes subject to the rule through a hiring, promotion, or 
"other change in employment event." Whether there has been an "other change 
in employment event" depends on the changed status of a person at an audit 
client. A change experienced by a company, such as a change in auditor or a 
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change from a private company to a public one, is not, by itself, an "other change 
in employment event." 

Some changes experienced by a company could, however, result in an "other 
change of employment event" for a particular person. For example, a person who 
is not in a financial reporting oversight role might, as a result of a business 
combination, be assigned additional duties and responsibilities that put him or 
her into a financial reporting oversight role. A business combination could also 
result in a change in a person's employer – for example, from an acquired 
company to a surviving company. A change in employer is also an "other change 
in employment event" under Rule 3523(c). For example, if Company A acquires 
Company B, a person who was in a financial reporting oversight role at Company 
B would experience an "other change in employment event" if he or she became 
an employee of Company A in a financial reporting oversight role as a result of 
the acquisition. If such a person had been receiving tax services from Company 
A's registered public accounting firm pursuant to an engagement in process 
before the acquisition, the time-limited exception in Rule 3523(c) would apply. 

 


